06-52393215 info@nieboeradvies.nl
Lofar bij Dwingeloo (foto: archief RTV Drenthe)

Lofar bij Dwingeloo (foto: archief RTV Drenthe)

2E EXLOËRMOND – Minister Henk Kamp van Economische Zaken kan niet doorgaan met zijn plannen voor de bouw van windmolenparken in de Veenkoloniën, zonder rekening te houden met de radiotelescoop Lofar van sterrenkundig instituut Astron in Dwingeloo.
Een motie met die strekking van het Drentse CDA Kamerlid Agnes Mulder is vanmiddag in de Tweede Kamer aangenomen. De motie was verder ondertekend door de Kamerleden Eric Smaling van de SP en Carla Dick-Faber van de ChristenUnie.

Kapitaalvernietiging
Volgens Mulder is er veel geld geïnvesteerd in de Lofar-antenne en kan het niet zo zijn dat de windmolens er voor zorgen dat die investering voor niets is gedaan. Dat zou verder astronomisch onderzoek in de weg staan en reputatieschade opleveren. Bovendien is het kapitaalvernietiging. De minister zelf vindt de overlast die de windturbines opleveren voor Lofar “aanvaardbaar”.

Lees ook: ‘Windmolens zijn miljoenenstrop voor Astron’

De Tweede Kamer roept de minister op alsnog meer rekening te houden met de Lofar-antenne bij het vaststellen van de definitieve plekken van de windturbines. Of de minister dat gaat doen is nog maar de vraag.

Plan van ondernemers
Ondernemers uit de Kanaalstreek en Buinermond lanceerden vorig jaar al een plan voor een zonnepark in Drentse Monden bij Stadskanaal. De plaatsing van windturbines zou er dan niet meer nodig zijn.

Return to Top ▲Return to Top ▲