06-52393215 info@nieboeradvies.nl

2020-01-31
Interview samen met de donderdag opgepakte en weer vrijgelaten wetenschappelijk onderzoeksjournalist Rypke Zeilema bij Blue Tiger Productions. Via de link kunt u het interview bekijken.

2020-04-17
Windmolens en gaswinning in Groningen: Hoe bestrijd je déze overheid!?
Windmolenterreur, het stikstofdossier, aardbevingsschade, en de gewelddadige en tirannieke overheid; Tom Zwitser spreekt met Jan Nieboer, woordvoerder van antiwindmolengroep in de Veenkoloniën, met geweld gearresteerd en wekenlang opgesloten zonder aanklacht, en met Ate Kuipers, boer, ondernemer en woordvoerder van door aardbevingsschade getroffen boeren over het gevaar van deze tijd: de door banken en multinationals gekaapte staat. Wat kun je daar nog tegen doen?
Hieronder de link naar de uitzending.

naar interview in Blue Tiger Studio op 17 april 2020

2020-05-12 DvhN artikel door Daniëlle Molenaar
Anti-windmolenactivist Jan Nieboer over strafzaak: Zolang je verdachte bent hangt er toch een waas om je heen.

De 62-jarige anti-windmolenactivitist Jan Nieboer uit 2e Exloërmond zat vorig jaar zes weken in voorarrest op verdenking van het sturen van dreigbrieven naar ondernemers. Nieboer, woordvoerder van actiegroep Platform Storm, hoopt vurig dat de rechtbank zich op korte termijn buigt over zijn strafzaak.
,,Ik heb geen strafbare feiten gepleegd. Het Openbaar Ministerie beweert van wel. Ik wil dat de rechter kijkt naar de verwijten en zich erover uitspreekt. Zolang je verdachte bent, hangt er voor sommige mensen toch een waas om je heen.” Dinsdag is in de rechtbank in Assen een regiezitting in de strafzaak tegen Jan H. (58) uit Meeden en medeverdachte Nieboer. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. Wanneer dat wel gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

vervolg artikel
‘Jan H. komt niet naar regiezitting’
H. en zijn advocaat hebben besloten om dinsdag niet naar de zitting te komen. Zij hebben hun onderzoekswensen schriftelijk ingediend bij de rechtbank. De inwoner van Meeden zat een half jaar in voorarrest. Hij werd kort voor de kerstdagen vrijgelaten. Net als Nieboer, die met zijn volledige naam genoemd mag worden, is hij op 19 juni aangehouden. Dezelfde dag werd ook drukker Johnny R. uit Nieuw-Buinen opgepakt. R. werd na drie dagen vrijgelaten.
De drukker zou in opdracht van H. en Nieboer dreigbrieven hebben gedrukt die naar ondernemers en bestuurders zijn gestuurd. Eigenaren van bedrijven die betrokken waren bij de aanleg van windparken of mogelijk werk bij toekomstige windparken in Groningen en Drenthe zouden gaan uitvoeren, hebben brieven ontvangen. De teksten waren voor meerdere ondernemers dermate bedreigend dat ze hun werkzaamheden bij de windturbines hebben teruggetrokken.
Asbest
In een deel van de brieven werd ook gedreigd om asbest te storten op locaties waar de bedrijven actief waren. Op drie locaties in Groningen is ook daadwerkelijk asbest gevonden. Aanvankelijk werden zowel Jan H. en Jan Nieboer verdacht van het dumpen van asbest. Die verdenking kwam voor Nieboer vorig jaar zomer al te vervallen.
Onlangs heeft het Openbaar Ministerie (OM) aan de advocaat van H. laten weten dat ook hij niet langer verdacht wordt van het dumpen van asbest. Het OM is tot conclusie gekomen dat het bewijs onvoldoende is om tot een veroordeling te komen. De twee mannen worden nog wel verdacht van het sturen van dreigbrieven en het dreigen met dumpen van asbest.
Johnny R. (51) en zijn advocaat zijn niet opgeroepen voor de regiezitting in de rechtbank in Assen. Zijn advocaat laat weten dat het OM heeft besloten om zijn zaak los te koppelen van de andere twee verdachten. Of de drukker nog vervolgd wordt en op welke manier het OM in dat geval zijn strafzaak wil afdoen, is nog niet bekend. Nieboer en zijn advocaat gaan dinsdag wel naar de regiezitting in Assen. ,,Ik vind het belangrijk om daarbij te zijn. Vooral ook omdat ik na mijn vrijlating niets meer heb vernomen van het Openbaar Ministerie.”
‘Niets ontdekt dat mij linkt aan de dreigbrieven’
Volgens Nieboer blijkt achteraf dat hij al 1,5 jaar voor zijn arrestatie in de gaten werd gehouden door de politie. Hij is achtervolgd en afgeluisterd. ,,Daar heb ik niets van gemerkt. Bij de inval thuis en op mijn bedrijf is al het mogelijke in beslag genomen. Laptops, computers en USB-sticks. Ze hebben ook weggegooide bestanden weer terug kunnen vinden, maar toch is niets ontdekt dat mij linkt aan die dreigbrieven. Sinds mijn aanhouding zijn we bijna een jaar verder. Van de kant van het OM is het doodstil gebleven. Ik ben onschuldig en wil eindelijk duidelijkheid.”
Dat hij die duidelijkheid op de regiezitting nog niet krijgt, weet Nieboer. Er wordt op de zitting op een rijtje gezet welke onderzoekswensen het OM en de advocaten nog hebben. ,,Toch wil ik bij die zitting zijn. Ik wil op de hoogte blijven over zaken die rond mijn persoon worden besproken.”

2020-05-12 DvhN artikel door Daniëlle Molenaar
Antiwindmolen-activisten Jan H. en Jan Nieboer mogen weer contact hebben. En dat is tegen de zin van het Openbaar Ministerie.
De van bedreiging verdachte anti-windmolenactivisten Jan H. (58) uit Meeden en Jan Nieboer (62) uit 2e Exloërmond mogen weer contact met elkaar hebben. Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank dinsdag tevergeefs gevraagd om het contactverbod te handhaven.

In de rechtbank in Assen was een regiezitting in de strafzaak tegen Nieboer en H. De mannen worden ervan verdacht dat zij dreigbrieven hebben gestuurd om ondernemers te dwingen te stoppen met voorbereiden van werkzaamheden voor de bouw van windmolenparken De Drentse Monden en Oostermoer en Windpark N33. In de nieuwe dagvaardingen van het Openbaar Ministerie (OM) zijn ongeveer vijftien bedrijven opgenomen die vorig voorjaar dreigbrieven hebben ontvangen. Meerdere ondernemers zijn voor de dreigementen gezwicht.

vervolg artikel
Verzet tegen windparken
Zowel H. als Nieboer waren zeer actief in het verzet tegen de komst van windparken in Drenthe en Groningen. De twee mannen ontkennen dat ze verantwoordelijk zijn voor het sturen van de dreigbrieven. Ze zijn allebei 19 juni vorig jaar opgepakt. H. zat een half jaar in voorarrest. Nieboer is na zes weken vrijgelaten. Hij zei na afloop van de zitting dat bedrijven flinke schadevergoedingen claimen bij de verdachten. Vanwege de claims heeft het OM beslag laten leggen op bankrekeningen en waardevolle bezittingen van de twee.
Of Nieboer en H. schadevergoeding moeten betalen, wordt uiteindelijk door de rechtbank bepaald. Eerst moet komen vast te staan of de mannen schuldig kunnen worden bevonden. Daarna moet vastgesteld worden of de schadeclaim en de hoogte daarvan terecht is. De rechtbank verwacht dat komend najaar de strafzaak tegen de twee verdachten inhoudelijk kan worden behandeld.
Getuigenverhoren
Op de regiezitting dinsdag werd kort besproken welke onderzoekswensen advocaat Evert Kuiters van Jan H., advocaat Evert van der Meer van Nieboer en het Openbaar Ministerie nog hebben. H. en zijn advocaat hebben hun verzoeken schriftelijk bij de rechtbank ingediend. Ze willen naast de beide verdachten nog vijf andere getuigen laten horen bij de rechter-commissaris. Dat verzoek is toegekend door de rechtbank.
Het gaat onder meer om Johnny R. (51) uit Nieuw-Buinen, die drie dagen vast heeft gezeten omdat hij dreigbrieven gedrukt zou hebben. Ook een 66-jarige vrouw uit Emmen moet getuigen bij de rechter-commissaris. De Emmense werd vorig jaar ook opgepakt voor verhoor door de politie. Zij mocht dezelfde dag nog naar huis. De vrouw was jarenlang actief in actiegroep Tegenwind Veenkoloniën, waarvan Jan Nieboer voorzitter is.
Ook de meeste andere getuigen waren of zijn verbonden met actiegroepen tegen windmolenparken. Een van hen, een man uit Emmen, is volgens Nieboer ook door de politie afgeluisterd. ,,Hij was lid van Platform Storm. In het dossier heb ik gelezen dat zijn telefoon is afgetapt en dat door de politie ook bij hem een peilbaken onder de auto is gezet.” De getuigenverhoren vinden zoals gebruikelijk achter gesloten deuren plaats.
Afgeluisterde gesprekken
Op verzoek van de advocaat Kuiters is het contactverbod tussen de inwoner van Meeden en zijn medeverdachte Nieboer opgeheven. Reden hiervoor is dat Nieboer, die een financieel adviesbureau heeft, de boekhouding doet voor H. en zijn familieleden. De officier wilde dat het contactverbod gehandhaafd werd. ,,Als we kijken naar hun achtergrond dan zien we dat bij beide mannen sprake was van een diepgaande strijd tegen windmolenparken. Als het contact weer wordt toegestaan dan vrezen wij dat de strijd weer gaat oplaaien en dat zou tot nieuwe strafbare feiten kunnen leiden.”
De twee advocaten krijgen ook de beschikking over gesprekken tussen Nieboer en H. die zijn afgeluisterd door de politie. De twee hebben elkaar met enige regelmaat in de vroege ochtend ontmoet bij de McDonalds. Zonder dat de mannen het wisten zijn ze daarbij afgeluisterd. ,,Ik wil de tapes beluisteren om de sfeer en de toon van de gesprekken te horen”, zei advocaat Van der Meer.

RTV Drenthe – DINSDAG 12 MEI 2020 (artikel door Annemiek Meijer)

Jan Nieboer voor het eerst voor rechter in zaak windmolenterreur.

Platform Storm-woordvoerder Jan Nieboer uit 2e Exloërmond zit vandaag voor de eerste keer in het verdachtenbankje in de strafzaak die volgens justitie draait om ‘windmolenterreur’.
De 62-jarige anti-windmolenactivist wordt verdacht van het versturen van zo’n vijftien dreigbrieven aan bedrijven en organisaties die betrokken zijn of waren bij de bouw van windmolenparken Drentse Monden en Oostermoer in Drenthe en Windpark N33 bij het Groningse Meeden. Daarnaast verdenkt het Openbaar Ministerie hem van het dreigen met het dumpen van asbest.

‘Strijdbaar’ - vervolg artikel

Vanochtend is bij de rechtbank in Assen een regiezitting gepland. Die is ervoor bedoeld om te bepalen wat er nog moet gebeuren voor de strafzaak inhoudelijk behandeld wordt.

“Ik heb onderzoekswensen en die wil ik in de rechtszaal bespreken”, zegt Nieboers advocaat Evert van der Meer. Of hij bijvoorbeeld getuigen wil horen of ander onderzoek wil laten doen, wil Van der Meer van tevoren niet zeggen. Nieboer is volgens hem nog altijd strijdbaar. De woordvoerder van actiegroep Platform Storm heeft van het begin af aan ontkend dat hij iets met de zaak te maken heeft.

Nieboer werd op 19 juni vorig jaar opgepakt, tegelijkertijd met medeverdachte Jan H. (58) uit Meeden. Nieboer kwam na bijna zes weken vrij, terwijl H. – ex-voorman van actiegroep Storm Meeden – een half jaar vastzat. Hij werd, behalve van de bedreigingen, ook verdacht van het daadwerkelijk dumpen van asbest, waar twaalf jaar cel of meer op staat.

In december kwam H. onder voorwaarden vrij. Nu het Openbaar Ministerie het onderzoek heeft afgerond, wordt hij niet langer verdacht van de asbestdumpingen in Groningen. Toch overheerst bij H. niet de opluchting, zegt zijn advocaat Evert Kuiters. “Het is voor hem een heel zuur verhaal. Hij zat lang vast vanwege die verdenking, terwijl Jan Nieboer afgelopen zomer lekker in de tuin zat.”

Ook H. ontkent betrokkenheid bij alle dreigbrieven en borden en pamfletten op bouwlocaties. Op eerdere zittingen zei hij dat hij het zwaar had in de cel en zijn familie thuis ook. Kuiters: “Hij is de klap nog niet weer te boven en heeft nog niet de energie terug die hij had voor hij werd opgepakt.” H. en Kuiters komen vandaag niet naar de rechtbank. Zij willen wel extra onderzoek, onder meer het horen van Jan Nieboer, maar Kuiters heeft hun wensen schriftelijk ingediend.

De advocaat wil ook gesprekken tussen zijn cliënt en Nieboer, die door de politie stiekem zijn opgenomen tijdens ontmoetingen van de verdachten bij de McDonalds in Stadskanaal, zelf beluisteren. De politie werkt zulke gesprekken uit op papier, maar de advocaat wil zelf horen hoe dingen gezegd zijn.

Geen contact
Verder wil Kuiters dat het contactverbod tussen H. en Nieboer wordt opgeheven. “Het onderzoek van het OM is klaar, dus er is geen aanleiding meer voor. Bovendien hadden de twee veel contact over andere dingen dan windmolens, zakelijk en privé. Nieboer is ook H.’s boekhouder. Dat ze nu geen contact mogen hebben, is erg onhandig.”

De rechtbank beslist vandaag naar verwachting meteen of er extra onderzoek gedaan moet worden. Het Openbaar Ministerie wil voor de zitting niks kwijt.

Return to Top ▲Return to Top ▲