06-52393215 info@nieboeradvies.nl

Juli 2017 

In juli 2017 verscheen er een Misleidende nieuwsbrief van de Windboeren.

klik hieronder op de link om de infografic te openen.

Misleidende nieuwsbrief windboeren 07-2017

2017-02-15 Hoop in zonneparken en afwijzen van windmolens

Berichten van Bertjan Brinkman (bron: RTV Drenthe)

2E EXLOËRMOND – Tegenstanders van windmolens blijven geloven in de bouw van grote zonneparken als alternatief. Dat bleek dinsdagavond tijdens een presentatie van een groot plan voor een zonnepark in 2e Exloërmond, waar zo’n 200 mensen op af kwamen, meldt regionale omroep RTV Drenthe. 

lees hier het hele artikel
Rieks van der Wal In de Hunsowhal legden de stichting Zonkoloniën en het bedrijf Powerfield nog eens uit waarom zij inzetten op zonneparken. ‘Veel beter voor de werkgelegenheid, beter voor de Lofar-antennes, het redt het energieakkoord en het is veel innovatiever’, somde Rieks van der Wal van Zonkoloniën de belangrijkste voordelen op. 

Plan

Van der Wal blijft geloven in zonneparken als alternatief voor de omstreden 45 windmolens in de Veenkoloniën. Dat de komst van windmolens in het gebied politiek gezien een gelopen koers lijkt wil er bij Van der Wal niet in. ‘We gaan binnenkort onze plannen aan minister Henk Kamp presenteren. Hij zal ook moeten beseffen dat de toekomst van de Veenkoloniën niet gebaat is bij de komst van windmolens.’ 

Optimistisch

Ook bij het publiek in de zaal heerst er optimisme dat de windmolens er toch niet zullen komen. ‘Er komen verkiezingen en er komt nog een uitspraak van de Raad van State. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat er windmolens komen’, aldus een man in de sporthal. – (RTV Drenthe)

Rieks van der wal, Egbert Hofstra, Jan Nieboer en Peter Gelling over Windmolens (Archieffoto RTV1)

2017-01-24 PvdA 2e kamer dringt aan op onderzoek zonnepark

Door: Bertjan Brinkman
 
Zonne energie i.p.v. windturbines EXLOO – De PvdA in de Tweede Kamer eist van minister Kamp dat hij het zonnepark ‘Zonkoloniën’ als alternatief voor het Windpark Drentse Monden en Oostermoer serieus gaat onderzoeken. De PvdA-Kamerfractie wil dat minister Kamp een persoonlijk een gesprek gaat voeren met de Stichting Zonkoloniën. De PvdA doet hiermee een nieuwe poging om het uitgewerkte plan voor een solarpark op de tafel te krijgen. 

lees hier het hele artikel
Meeden

Dat is de uitkomst van intern overleg in Exloo tussen PvdA’ers in de Tweede Kamer, Provinciale Staten van Drenthe, gemeenteraden in de Drents-Groningse Veenkoloniën en het landelijk partijbestuur. Kamp krijgt tijdens een spoeddebat van regeringspartij PvdA te horen dat er in de Veenkoloniën geen onomkeerbare besluiten over het omstreden windpark mogen worden genomen. “Dat geldt ook voor Meeden. Ook daar zijn plannen voor een zonnepark die het bestuderen waard zijn’’, zegt PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken.

Dekken was naar Exloo gekomen om de binnenbrand in zijn partij te blussen. PvdA’ers in de Drents/Groningse grensstreek dreigden afgelopen vrijdag hun medewerking aan de verkiezingscampagne te staken. Ze voelen zich geschoffeerd door PvdA-Kamerlid Albert de Vries die de regio een gebrek aan daadkracht verweet bij het uitwerken van een alternatief plan voor het windpark.

Woede

De Vries zei: “Ik vind dat het in de regio stil blijft.” Daarmee haalde hij zich de woede op de hals van lokale partijgenoten, die het uitgewerkte zonnepark omarmen. Vandaag wordt het alternatief van Stichting Zonkoloniën door de initiatiefnemers nog eens uitgebreid toegelicht. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst in Buinen voor gemeenteraden in de grensstreek en Provinciale Staten van Drenthe.

De Vries was gisteren niet aanwezig bij het interne overleg op het gemeentehuis van Borger-Odoorn. Landelijk PvdA-bestuurslid Harry Vogelaar probeerde daar de schade voor zijn partij te repareren. Ook het Drentse PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert, dat enkele weken geleden nog hamerde op een time-out, was niet aanwezig. Zij lieten zich vertegenwoordigen door Van Dekken. Het Groningse Kamerlid gaf toe dat De Vries de plank mis had geslagen met zijn kritiek, dat het plan nog onvoldoende is uitgewerkt. ,,Mijn indruk is juist dat het zonnepark aan alle duurzaamheidseisen voldoet.’’

Platform storm – Jan Nieboer

Jan Nieboer van actiegroep Platform Storm verwacht dat de PvdA definitief achter het solarpark van Stichting Zonkoloniën gaat staan. ” Anders schiet de partij zichzelf in eigen voet. Je kunt niet eerst een motie indienen voor een bezinningsperiode waarin alternatieven worden bekeken en vervolgens de mensen hier weer laten zakken. Dat zou kiezersbedrog en onbetrouwbaar leiderschap zijn.’’

Zonnepark

Nieboer zegt op alle bijval te rekenen van de PvdA. “Dan doen ze wat de kiezers van hun verwachten en voorkomen ze gezondheids- en materiële schade bij de achterban. ’’Henk Zwiep, fractievoorzitter van de PvdA in Borger-Odoorn, gaat er vanuit dat het zonnepark een eerlijke kans krijgt. ” Ik zeg er wel bij: eerst zien en dan geloven. Het is natuurlijk wel Henk Kamp hè, waar we mee te maken hebben.’’

Zonne energie i.p.v. windturbines

Stichting Zonkoloniën is per 15-11-2019 is opgeheven.

Stichting Zonkoloniën

Excellentie,

Recent heeft u een brief ontvangen van de initiatiefnemers van de windparken vertegenwoordigd in Duurzame Energieproductie Exloërmond BV, Windpark Oostermoer Exploitatie BV, Raedthuys Pure Energie en De Windvogel. Wij hebben geconstateerd dat in de brief een aantal argumenten ten behoeve van de belangen van deze organisaties wordt aangedragen die feitelijk incorrect zijn dan wel een verkeerde voorstelling van zaken geven.

Hieronder de volledige brief aan Minister Kamp verzonden  i.v.m. motie Onderzoekalternatieven Windpark.

Brief Zonkolonien 190117 aan Minister Henk Kamp

Klik op de afbeelding hieronder om de volledige presentatie te bekijken.

Presentatie Zonkolonien

Presentatie Zonkolonien

 ZONKOLONIËN: SOLARPARK VOOR EN DOOR DE VEENKOLONIËN

Sinds 10 maart 2016 ben ik bestuurslid van Stichting de Zonkoloniën.

Stichting de Zonkoloniën doet onderzoek naar de mogelijkheden voor een grootschalig zonnepark dat zal dienen als vervanging voor het geplande windmolenpark met 50 tweehonderd meter hoge windturbines. Draagvlakonderzoeken door gemeenten en onderzoeken door gebiedscoördinatoren hebben aangetoond dat er helemaal geen draagvlak is voor deze windturbines. Er is wel draagvlak voor zonneparken. Stichting de Zonkoloniën doet onderzoek, overlegd met verschillende partijen en maakt berekeningen en praktische plannen om zo initiatiefnemers te voeden met adequate informatie zodat de realisatie van een Solarpark op korte termijn doorgang kan vinden.

naar website Stichting de Zonkolonien

Ook aan andere maatschappelijk relevante organisaties en stichtingen wil ik een bijdrage leveren, met name

  • Platform Storm
  • Tegenwind Veenkoloniën
  • Storm Meeden
  • TegenwindN34
Vanaf 2012 ben ik Penningmeester en woordvoerder van Platform Storm. Platform Storm heeft als doel het voorkomen van plaatsing windturbines in de Veenkoloniën.

Klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan.

platform-storm

meer Informatie
Hieronder kunt klikken op het PDF document met de Inspreektekst in het Brughuus op 13 juni 2013.
Inspreektekst Jan Nieboer

kaart

17-10-2013 ’Klimaatfabels’ trekken veel insprekers uit de windhoek.
17-10-2013 Artikel gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden:
’Klimaatfabels’ trekken veel insprekers uit de windhoek.

“Klimaatfabels” trekken veel insprekers uit de windhoek
Vanaf 2014 ben ik Voorzitter en woordvoerder van Tegenwind Veenkoloniën, een overkoepelende organisatie in het Veenkoloniale deel van Drenthe tegen de komst van de Windturbines. Er wordt samengewerkt met:

 

  • Platform Storm (Borger-Odoorn)
  • Tegenwind N33 (Veendam)
  • WindNee (Boerveen)
  • Tegenwind Hunzedal (Greveling)
  • Tegenwind Weijerswold (Coevorden)

Klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan.

tegenwind-site

Interview Vroege Vogels 31-01-2016
Klik op de afbeelding om het op 21-01-2016 uitgezonden interview door Vroege Vogels met Co Lambert en Jan Nieboer te beluisteren.

 

Vroege Vogels

interview door Vroege Vogels met Co Lambert en mij.

Overige activiteiten:
Als docent MBA opleiding ben ik sinds 2012 verbonden aan
Mulder Opleidingen.
Als vrijwilliger van de Nicolaas groep te Midlaren, 1989 tot heden: Bisschop van Nicolaas
Return to Top ▲Return to Top ▲