06-52393215 info@nieboeradvies.nl

250 jr Stadskanaal- 400 jr Semslinie

Vanaf 2013    tot    20..    Bestuurslid 250 jr Stadskanaal – 400 jr Semslinie

Bron: Website Kanaalstreek.nl, het onderstaande artikel is geplaatst door Herman Sandman.

STADSKANAAL

Er komen in 2015 tussen de 100 en 150 schepen naar Musselkanaal, er worden twee symfonieën van Cornelis Dopper uitgevoerd, in en aan het water en er verschijnen drie fotoboeken. Secretaris Henk de Weerd noemde donderdagavond (26 september) in het gemeentehuis Stadskanaal op wat Stichting 250/400 van plan is in het jubileumjaar.

Want er is wat te vieren. Stadskanaal, niet de plaats, maar de waterweg Het Stadskanaal, bestaat 250 jaar en De Semslinie, de grens tussen Groningen en Drenthe, is op hetzelfde moment 400 jaar oud. De twee gedenkmomenten worden gecombineerd in een groot feest met een scala aan activiteiten. Die zijn gevat in zes categorieën: geschiedenis, beeldende kunst, (locatie)theater, sport, muziek en recreatie en toerisme & bedrijvigheid.

Fotoboeken

De activiteiten die al op de plannen staan zijn de publicatie van drie fotoboeken, over Musselkanaal, Stadskanaal en Ter Apel, er zijn ideeën voor een educatieproject, landschapskunst, een beeldenroute en er is contact met zustergemeente Lilienthal om de musical ‘Teufelsmoor’ hier te laten uitvoeren. De Snikkeweek krijgt in dat jaar een uitgebreide versie, de Energiewachttour zal deze regio aandoen en er zijn meer dan dertig fietsroutes in ontwikkeling.

Een hoogtepunt is het evenement ‘Historische schepen keren huiswaarts’. De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB) houdt de jaarlijkse reünie in en rond het Spoordok in Musselkanaal (zie hier). De meer dan honderd schepen vergen iets van 4,5 kilometer aanlegplek, maar dat is in de Veenkoloniën, met zijn 8000 kilometer aan met de hand gegraven kanalen, geen probleem. Dat de vaartuigen daarmee huiswaarts keren is geen loze kreet, want de meeste zijn hier, omstreeks 1900, inderdaad gebouwd, op een van de dertien werven die de Kanaalstreek ooit rijk was.

Streekhistorisch Centrum

De plannen zijn uitgedacht door een projectteam, waarin onder anderen ook Helen Kämink, directeur Streekhistorisch Centrum Stadskanaal zitting heeft. Er is inmiddels een bestuur gevormd, waarvan Roel van de Molen voorzitter. Ab Meijerman, de brugemeester van Veendam, is een van de mensen die tot het Comité van Aanbeveling horen.

Aan het feest hangt ook een prijskaartje, om precies te zijn, 775.000 euro en de stichting is van plan met een sluitende begroting te werken. Dus er zal ook 775.000 moeten binnenkomen. Dat zal gebeuren door fondsenwerving en ook de provincies Groningen en Drenthe en de (zeven) gemeenten die met het Stadskanaal hebben te maken (Groningen, Veendam, Stadskanaal, Vlagtwedde, Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Emmen) zal gevraagd worden een (financiële) bijdrage te leveren.

Herwaardering

Roel van de Molen legde donderdag uit dat het doel van dit alles is: ‘Bovenregionale aandacht en herwaardering voor de Kanaalstreek’. De aloude Veenkoloniën, honderden jaren geleden al de ‘energy valley’ van ons land, moet weer op de kaart. Daar sloot Meijerman zich bij aan met zijn opmerking dat de Veenkolonialen trots moeten zijn op hun verleden, trots op deze cultuurhistorie, want dat wat geweest is bepaalt ook de toekomst.

Bron: Artikel geplaatst door Herman Sandman op 27-09-13 11:00.
Stichting 250-400 maakt zich op voor het feestjaar2015

 

Return to Top ▲Return to Top ▲