06-52393215 info@nieboeradvies.nl

 

Drentse Monden: Zon boven wind
Bron: DVHN | Gepubliceerd op 11 februari 2015

zonnepanelen

Een 250 hectare metend park vol zonnepanelen als alternatief voor de 50 windmolens in de Kanaalstreek en Drentse Monden.
Dat is het voorstel van 250 ondernemers die aangesloten zijn bij de bedrijvenvereniging VVBK (Kanaalstreek) en Ondernemersvereniging Buinermond. Het voorgenomen megawindpark bij Stadskanaal in de Drentse Monden dat op grote weerstand van zowel lokale ondernemers als bevolking stuit, is daarmee overbodig, vinden ze.

,,We willen niet overal nee tegen zeggen”, zegt VVBK-voorzitter Jan Nieboer, ,,en we wilden iets bedenken waar je ja tegen kunt zeggen. Dit plan overtreft al onze verwachtingen, want de kosten liggen ongeveer gelijk maar biedt verder alleen maar voordelen.”

Fysiek, psychisch en optisch. Een windmolenpark ruïneert de leefbaarheid van de regio, zo is de stellige overtuiging van de ondernemers. ,,En het breekt af wat er met pijn en moeite is opgebouwd”, vindt Nieboer. Fysiek (de effecten van de trillingen), psychisch (frustratie) en optisch (horizonvervuiling) brengen de windmolens in zijn ogen alleen maar ellende. De hinder van een 250 hectare metend solarpark is minimaal, zeggen de ondernemers. Nieboer: ,,Die molens hebben impact op een gebied van liefst 10.000 hectare, waar je niet meer wilt zijn en wonen.” De opbrengsten en kosten van het solarpark en een windmolenpark zijn vergelijkbaar. Ze zullen beide rond de 350 miljoen euro aan investeringskosten uitkomen, zo hebben de initiatiefnemers becijferd aan de hand van hen beschikbare gegeven, enbeide zullen 150 MW stroom opleveren.
Geen draagvlak voor windmolens
Volgens de ondernemers is er nog ruimte voor dit plan, hoewel minister Kamp eergisteren besloot dat er 50 molens in de Drentse Monden komen te staan. Nieboer: ,,Kamp is niet de laatste die er iets over te zeggen heeft. De Tweede Kamer moet er nog iets van vinden en daarnaast zijn er nog juridische procedures.” Eerder bleek al dat er in de regio geen draagvlak is voor het windmolenplan.
Voor de agrariërs in de regio die het initiatief hebben genomen voor het windmolenpark waarin ze participeren, is het solarpark minstens zo interessant. Nieboer: ,,Op zonnepanelen zit een hogere subsidie. Voor hen is dit een mooi alternatief en of ze nu met wind of zon verdienen, maakt niet uit.”
De ondernemers denken dat de sociale spanningen die er nu zijn tussen de boeren-initiatiefnemers en de bevolking, worden weggenomen door het solarpark. Nieboer: ,,De zonnepanelen geven ons gebied een veel betere uitstraling, de zonne-energie kan onze streek veel brengen.”

Return to Top ▲Return to Top ▲