06-52393215 info@nieboeradvies.nl

15 november 2015
Jan-Nieboer-van-Tegenwind-Veenkolonien-foto-Steven-Stegen-RTV-Drenthe2E EXLOËRMOND – “Als je wil praten, dan moet je wel de indruk hebben dat het er toe doet wat de bewoners van vinden. Maar de windboeren interesseert het niets wat de bevolking van windenergie vindt.” Dat zegt Jan Nieboer van de actiegroep Tegenwind Veenkoloniën.
interview Jan Nieboer met RTV Drenthe
De actiegroep liet dit weekend weten niet in gesprek te willen met gebiedscoördinator Titian Oterdoom. Oterdoom is deze zomer aangesteld en moet namens het ministerie van Economische Zaken, de provincie en de initiatiefnemers voor de windparken de dialoog aanzwengelen.

‘Er is geen gesprek mogelijk’
Tegenwind Veenkoloniën stuurde onlangs een brief met 38 vragen naar de gebiedscoördinator. “Wij zouden na zijn antwoord besluiten of we met hem in gesprek willen. Hij heeft aangegeven dat hij op geen enkele wijze inhoudelijk in kon gaan op onze vragen”, vertelt Nieboer. “Dan is er geen gesprek mogelijk, als je als een stormram maar één ding wil en dat is die windplannen realiseren. De initiatiefnemers hebben de bewoners van het gebied nog nooit serieus genomen. Vanaf dag een is de bevolking buitenspel gezet.”

‘Kijk serieus naar realiseren van zonnepanelen’
De gebiedscoördinator kan volgens Nieboer beter thuis blijven. “Als die man iets wil bereiken dan moet hij ervoor zorgen dat er serieus gekeken wordt naar het realiseren van zonnepanelen, dat wordt wel door de bevolking geaccepteerd. Kijk naar het zonnepark in 2e Exloërmond, dat is een mooie oplossing, waar geen bewoner op tegen is”, stelt Nieboer.

 

Lees ook: Bouw zonnepark 2e Exloërmond: ‘Dit is ook voor ons bijzonder’

‘We zijn nog niets opgeschoten’
Nieboer vangt steeds meer signalen op dat als de windplannen niet heel snel van tafel gaan, de initiatiefnemers het mikpunt worden van hardere en persoonlijke acties. “Dat is niet iets wat wij als Tegenwind Veenkoloniën willen, maar er zijn mensen die hun geduld verliezen. We zijn nu vijf jaar bezig en we zijn nog niets opgeschoten.”

Reactie gebiedscoördinator
Gebiedscoördinator Titian Oterdoom wil niet reageren op de uitlatingen van Tegenwind Veenkoloniën. De gebiedscoördinator wil pas een reactie geven als hij met de resultaten van de verkennende gesprekken komt. Uit die verkenning moet blijken of er in het gebied animo is om verder te gaan met de windparken. Die verkenning moet deze maand afgerond zijn.

 

Return to Top ▲Return to Top ▲