06-52393215 info@nieboeradvies.nl

“Niet vijf maar zeven rijen windmolens in Veenkoloniën”

link naar uitzending RTV Noord

‘Kamp begaat een historische fout’, zegt Jan Nieboer van actiegroep Tegenwind Veenkoloniën.

De minister heeft maandag bekendgemaakt dat er vijftig windmolens komen in het Drentse deel van de Veenkoloniën. Dat is op enkele honderden meters afstand van onder meer Stadskanaal.

In het gebied komen zeven rijen windmolens. In eerdere plannen was er rekening gehouden met vijf. Kamp heeft dus twee extra rijen aan het plan toegevoegd.

Onacceptabel
Nieboer voelt zich genegeerd en noemt de keuze van het ministerie van Economische Zaken respectloos. ‘Het is een onacceptabele keuze. Het verzet tegen windmolens wordt zo alleen groter.’

Tegenwind Veenkoloniën is bang dat de komst van de windmolens negatieve gevolgen zal hebben voor de plaatselijke economie. Onlangs is onderzoek gedaan naar het draagvlak voor windmolens in het gebied. 77 procent van de respondenten was tegen de komst van de windturbines. Vooral inwoners van Stadskanaal waren tegen.

Megawatt
De provincie Drenthe moet van het Rijk 285,5 megawatt aan energie opwekken. Dat wordt gehaald uit windmolenparken bij Emmen (95,5 megawatt), Coevorden (40 megawatt) en de Veenkoloniën (150 megawatt). De Drentse gedeputeerde Rein Munniksma hoopt dat windmolens effectiever zijn in 2020. Vanaf dat jaar worden de molens geplaatst. Dan zouden er minder geplaatst hoeven worden.

 

Return to Top ▲Return to Top ▲