06-52393215 info@nieboeradvies.nl

Door op de afbeelding hieronder te klikken kunt u het interview wat werd uitgezonden op 08-04-2016 beluisteren.

12-04-2016 interview

2E EXLOËRMOND – In de Veenkoloniën zijn gisteren de laatste gesprekken geweest tussen het Rijk, initiatiefnemers van windturbines en omwonenden. “Het waren goede gesprekken, zeker de op een-op-een gesprekken”, vindt initiatiefnemer Hans Mentink.

Jan Nieboer van Platform Storm was het daar absoluut niet mee eens. “Bij ieder gesprek zat minstens een windboer die op een onbetrouwbare en schijnheilige manier met misselijke leugens de mensen zo tergden, dat het aan de zelfbeheersing van de bezoekers te danken is dat er geen rake klappen gevallen zijn. Er is nog veel woede onder de omwonenden over het winddossier.”

Emoties
Volgens Nieboer waren de bezoekers zelfs “des duivels”. Mentink herkende zich niet hierin. “In sommige gevallen waren mensen best emotioneel, maar het is ook goed uitgesproken. Er waren emoties, maar ook goede gesprekken.” De gesprekken waren voor plaatsvinden al omstreden, omdat omwonenden alleen op uitnodiging naar binnen mochten en zelfs een brief met daarop een barcode moesten tonen. Er komen volgens de plannen vijftig windmolens in het gebied.

Participeren
Mentink vertelt op Radio Drenthe dat er meer gesprekken komen. “In het verleden waren er bijeenkomsten met grote aantallen. De kleinere groepen zijn ons goed bevallen. Er komen meer individuele gesprekken. Mensen willen weten hoe ze mee kunnen doen”, vertelt de initiatiefnemer. Volgens Nieboer is dat absoluut niet aan de orde. “Mensen willen niet participeren, maar maken zich juist zorgen. De gesprekken zijn puur voor de bühne. De windboeren zijn blind van geldzucht.”

Contracten
Volgens Nieboer wil een aantal windboeren zich terugtrekken. “Ze willen onder het wurgcontract voor de windmolens uit.” Initiatiefnemer Mentink zegt dat dit niet klopt. “Er is geen splijting in de achterban, niemand wil onder de contracten uit.” Nieboer verwacht dat de Raad van State de tegenstanders van windturbines gelijk gaat geven. “Mensen liggen ’s nachts wakker dat ze hun huis straks niet meer kunnen verkopen, dat ze hun pensioen zien opdrogen, dat ze hun woonrust zien verdwijnen en dat het landschap verkracht wordt.”

 
Return to Top ▲Return to Top ▲